familieopstellingen voor gezinnen

In mijn werk met kinderen en gezinnen zie ik dat gezinsleden niet vanzelfsprekend op de juiste plek staan in hun gezin. En welke impact dit heeft. Vaak uit dit zich in een dynamiek: iemand zegt of doet iets en dat lokt een bepaalde reactie of gevoel uit bij een ander gezinslid. Meestal voel je dat er iets niet helemaal klopt, maar kan je je vinger er moeilijk op leggen. Je probeert afspraken te maken met elkaar. Maar deze patronen en dynamieken lijken als vanzelf te gebeuren en vaak ook na een tijdje als vanzelf opnieuw plaats te vinden. Er komt een gevoel van machteloosheid of frustratie, en het verlangen om het anders te doen groeit. Je ervaart echter dat het moeilijk is om die verandering op lange termijn te integreren. Om je plek in de buitenwereld te vinden, is het van belang jouw eigen unieke plek in te nemen in je gezin. Daaruit is mijn opstellingswerk met gezinnen ontstaan.

“Op jouw eigen, unieke plek ontvang je de stroming die essentieel is voor hoe je leven verloopt. Veel kinderen staan onbewust niet op de juiste plek, waardoor ze op allerlei vlakken problemen kunnen ervaren.”
Els van Steijn (uit “de fontein – vind je plek“)

In een familieopstelling gaan we op een ervaringsgerichte manier aan de slag. Als deelnemer deel je bij de start van jouw opstelling je vraag of verlangen: wat verlangt jouw kind? wat wil jij voor je gezin? De nodige gezinsleden worden intuïtief opgesteld in de ruimte. Hiermee wordt een beeld gecreëerd van de interrelationele dynamieken, de bewuste en onbewuste werkelijkheid. Het onzichtbare wordt zichtbaar. Dit is een effectieve benadering om emotionele en relationele groei te bereiken. Een opstelling geeft een andere kijk op de oorzaken van bepaalde emoties en gedrag. Het kan een transformatieve ervaring zijn die je leven op positieve wijze verandert doordat er meer rust, inzicht, zelfvertrouwen en stabiliteit komt.

Je hebt geen voorkennis nodig om deel te nemen. Deelname is voor alle deelnemers interessant, of je een eigen situatie inbrengt of niet. 

Je bent welkom met (één van) je kind(eren) tussen 7 en 15 jaar. Tijdens het verloop van de opstelling krijgen kinderen de ruimte om op hun eigen manier deel te nemen of af te wisselen met buitenspel onder begeleiding. Zo worden kinderen betrokken op maat en ouders ondersteund.

Inschrijven kan via nele@heelvannele.be, tenzij anders vermeld.
Informatie over de volgende opstellingsdagen vind je hier.

Opstellingswerk voor gezinnen is in het bijzonder interessant wanneer je één van de volgende signalen herkent bij je kind:

-ervaart hoog oplopende emoties
-maakt zich zorgen over zaken waar het niet mee bezig moet zijn
-zorgt te veel voor andere kinderen
-neemt te veel verantwoordelijkheid
-heeft woede uitbarstingen
-ervaart veel angsten
-legt de lat heel hoog voor zichzelf
-toont weinig emoties
-je weet niet wat er vanbinnen omgaat